İran rejiminin dayattığı toplumsal baskılara karşın İran’ı temsil eden ilk kadın boksör Sadaf Khadem karşısına çıkan tüm zorluklara rağmen, “Daha iyi bir yaşam için her gün savaşmayı öğrendim” sözleriyle hafızalardaki yerini korudu.

“Sadaf Khadem kimdir? Gelin birlikte bakalım…

SADAF KHADEM KİMDİR?

Sadaf Khadem, 23 Ocak 1995(29) yılında İran’da doğan bir kadın boksördür. 9 yaşında atletik kariyerine başlayan Khadem, çoğunlukla basketbola ilgi duyuyordu. Antrenmanlarına profesyonel basketbolcuların maçlarını izleyerek başlayan Khadem, spor mühendisliği diplomasını almak için üniversiteye kabul edilmesine karşın, tam zamanlı olarak boksa odaklanmak için okulu da bıraktı. Khadem, kendi antrenmanlarının yanı sıra fitnees ve basketbol dersleri de verdi. 

FRANSA MACERASI VE BOKSÖRLÜK ZAFERİ

Khadem, ilk resmi mücadelesini 14 Nisan 2019’da Fransa’dan Anne Chauvin’i mağlup ederek gerçekleştirdi . İran’da etkisini sürdüren muhafazakâr ve baskıcı topluma karşın büyük bir direniş göstererek, İran’daki ilk kadın boksör olarak tarihteki yerini aldı. Khadem ve antrenörü Mahyar Monshipour’un galibiyetten sonra Tahran’a dönmesi gerekirken, İran’daki kadınlara yönelik kıyafet kurallarını ihlal ettiği için tutuklama emri çıkarılmasının ardından İran’a dönüşünü iptal etti. Mahyar Monshipour, 2008 yılında boks antrenörü oldu ve 2014 yılında İran Spor Bakanlığı’nın itirazına rağmen, Fransa’dan gelen resmi boks maçı davetini kabul etti.

KADIN VE ERKEK EŞİTLİĞİ ÇABASI

Maçın ardından Khadem, gözlerinde yaşlarla rakibini kucaklayarak, “Bu zafer İran için canlarını feda eden tüm kadın ve erkeklere aittir” demişti.  Ayrıca kariyerinde bunun ilk adım olduğunu da belirten Khadem’in Chauvin’le karşılaşma ihtimali Fransız ve diğer uluslararası medyanın ilgisini çekmişti.  Bir kanalın yanı sıra birçok yerel kanalda da yer bulan bu maç, ev sahibi tarafından “kadın ve erkek eşitliği sağlama çabası” olarak nitelendirildi. Khadem’in zaferinin ardından Royan belediye başkanı ringde Monshipour ve Khadem’i tebrik etti. 

İRAN BOKS FEDERASYONU ZAFERİ KABUL ETMEDİ 

İran Boks Federasyonu maçtan günler sonra, yaşanan zaferi kabul etmedi ve konuya dair şu açıklamayı yaptı: “ İran İslam Cumhuriyeti Boks Federasyonu’nun tasdik ettiği bir spor olmadığından, bu sporun organizasyonu, eğitimi ve katılımı bu federasyonla ilgili olmayıp, organizatörün ve katılımcının sorumluluğundadır.”

TUTUKLAMA EMİRLERİ DEVAM ETTİ

Maçın ardından Khadem ve Monshipour’un İran’a dönme planları vardı, ancak potansiyel tutuklama emirlerine dair devam eden söylentiler onları Fransa’da tuttu. Khadem’in temsilcisi Reuters’e, yetkililerin kendisi ve Monshipour hakkında tutuklama emri çıkardığını söyledi. İran boks federasyonu başkanı Hossein Soori, bilgiyi “Suudi Arabistan bağlantılı medyaya” atfederek Khadem’in tutuklanacağını yalanladı.

İran rejimine göre,  kadınların kamusal alanda başörtüsü olmadan görülmesi halinde para ve hatta hapis cezasıyla cezalandırılabileceği söyleniyor, İranlı kadın sporcuların yarışma sırasında saçlarını, kollarını, bacaklarını ve boyunlarını örtmeleri gerekiyordu.

“DAHA İYİ BİR YAŞAM İÇİN SAVAŞMAYI ÖĞRENDİM”

Khadem yaşanılanlara rağmen, muhafazakâr ve baskıcı rejimin etkilerine karşı ellerini bağladığı bir fotoğrafı, 82 bin 500 takipçili Instagram hesabında Farsça yazan şifreli bir mesajla birlikte yayınladı: “Daha iyi bir yaşam için her gün savaşmayı öğrendim.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir