Bursa Nilüfer/ Balat’ta yer alan GD Academy Bursa, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel ücretsiz tenis dersleri başlattı. 

GD Academy Bursa, şubat ayından itibaren son gün 8 Mart olacak şekilde kadınlara yönelik her pazartesi workout’a başladı.

Eski milli tenisçi GD Academy antrenörü Eylül Benli ve Uluslararası Tenis Hakemi ve kulübün müdürü Ahmet Sert ile tenis sporunu, tenise ilgisi olan veya profesyonel olarak devam ettireceklere tavsiyelerini, tecrübelerini ve kadınlara özel ücretsiz başlattıkları workoutla ilgili konuştuk. 

Eylül Benli: “Kadınların Özgürce Bir Şey Yapması Çok Önemli”

Kadınlara özel ücretsiz antrenman fikri kimden çıktı, nasıl karar verdiniz?

“Aslında yönetim grubu olarak ortak kararımızdı. Kadınların bir şey yapması ve özgürce yapması çok önemli. Bu tenis olabilir, spor olabilir, resim kursu olabilir. Bu tarz faaliyetlere kadınların katılım göstermesini önemsiyoruz. Bu fikirle böyle bir workout oluşturmak istedik, sadece kadınlara özel yapalım dedik. Ayrıca amaç kadınları tenisle de tanıştırmak, tenisi sevdirmek, belki bu sayede tenis hayatlarında olursa, bu spordaki varlıklarını da sürdürmeye devam edecekler. Mesela geçen sene hediye kampanyası yaptık ve o kampanyaya katılanlara daha sonrasında turnuva düzenledik. Tenis oynamayı ilerlettiler, birbirlerinin iletişim numaralarını alıp tenis oynamayı sürdürdüler.”

Ücretsiz Tenis Ders Başvuruları Devam Ediyor

Ne zamana kadar ve nasıl katılım sağlanabilir?

“8 Mart’a kadar her pazartesi saat 11.00-12.00 arasında gerçekleşecek, bu tarihe kadar katılmak isteyen olursa kulübün numarasından veya Instagram hesabından ad-soyad, şu gün geleceğim veya şu tarihte gelemeyeceğim demeleri yeterli olacaktır.”

https://www.instagram.com/gdacademybursa/

Tenisle yeni tanışacaklara ne gibi tavsiyeler verirsiniz?

“Herkes tenis oynayabilir. Kaç yaşından sonra olursa olsun, +70, +75, +80 milli takım maçlarını oynattık hakem olarak. Tenis dediğiniz en küçük yaştan en büyük yaşa kadar oynanabilecek bir spor, böyle bir artısı var ama profesyonellikten bahsetmiyorum tabi, hobi olarak oynayacaklar için. Ne zaman hazırlarsa başlayabilirler, tenisin güzelliği de bu. Asla çekinmemeliler, eğer tenis oynamak istiyorlarsa yeteneğe gerek yok çünkü çalışmak da gayet yeterli. Çalışmaya devam ederlerse veteran tenis turnuvalarına katılım sağlayabilirler. İstek, çalışma ve devamlılık çok önemli, gerisi hocaya bırakılabilir.”

“Aile Görmezden Geliyorsa Çocuğu Kaybediyoruz”

Profesyonel oynayacaklar için, öncelikle çocukların zorlanmaması lazım. Sonuçta çocuklar ailelerinin desteğiyle küçük yaşta tenise başlıyor ancak 13-14 yaşlarına geldiğinde istemiyorsa, istemiyordur ve çocuk her zaman kendisi için en iyisini bilir. Zorlanırsa çocuk için travma yaratabilir, çocuk ne istiyorsa ona alan yaratılmalı. Ancak, çocuk gerçekten istiyor ve “anne benim bugün izin günüm, ben biraz daha bir şeyler yapmak istiyorum beni bir yere götür” diyorsa desteklesinler. Çocuk spor yapmak istiyorsa bu bir cevherdir. 

Düşünsenize çocuk elinde telefonla oturmak istemiyor, çocuk bir şeyler yapmak istiyor ve bu kesinlikle desteklenmeli. Aile ben ne yapacağımı bilmiyorum diyorsa soruşturmalı, hocalara sormalı, aile bunu görmezden geliyorsa çocuğu ne yazık ki kaybediyoruz burada.  

Siz tenisle nasıl tanıştınız? Kariyer süreciniz ve ilerlemeniz nasıl devam etti?

“Tenisle nasıl tanıştığımı keşke hatırlasam, ancak hatırladığım bir anı var; ailemle bir tenis kulübüne yemeğe gidiyoruz ve ilk orada görüyorum, ailemle konuştuğumda onlarda bu kısmı doğruluyor, sanırım ilk orada tanıştım tenisle. Ardından tenis oynamaya başlıyorum küçük küçük bir hocayla görüşüp, öyle devamı geliyor. 

Yedi yaşından on dört yaşına kadar İzmir’de tenis oynadım. Tenis oynadığım dönemde birçok yere transfer olmamdan dolayı farklı şehirlerde yaşadım. 4 yıl Adana, ardından İstanbul’a geldim. Tabii ki ailemde her yere benimle geldi. 

2012 veya 2013 senesinde bir sakatlık geçirdim, sakatlığın sonunda da ara vermek durumunda kaldım ve bu süreçte antrenörlüğe başladım. 2016 yılında daha büyük bir sakatlık geçirdim. Aşil tendonum koptu. Bu süreçten sonra sponsor eksiği olmaya, turnuvalara gidememeye başladım.”

Sponsor eksiği neden oldu?

“Bazen performans düşünce sponsorlar kendini geri çekebiliyor, kendi gücümle ya da kendi kulübümün gücüyle gidiyordum ilk sakatlanmamdan sonra performans arttıramayınca kulübümün de  ortak kararıyla beraber, antrenörlüğe başladım. İstanbul’da TED spor kulübünde (Tenis Eskrim ve Dağcılık Kulübü) başladım. Antrenörlük yaparken bir yandan tenis oynamaya devam ediyordum ancak ikinci sakatlığım sonucunda, 2016 yılında üniversiteler turnuvasında aşil tendomu kaybedince sonlandırmak durumunda kaldım. 2022 nisan ayı’nda da GD Academy açılışıyla hep birlikte İstanbul’dan Bursa’ya geldik.

Tenis kariyerinde aile faktörü ne derece önemli?

“Biz şu an dört yaş grubunu alıyoruz yaz okuluna, bu sene 2020’li çocukları alacağız. Bu yaştaki çocuk aile götürmediği veya göstermediği sürece bir şeyden haberdar olmuyor, çocuk sonrasında “beğendim veya beğenmedim diyebilir” ama ilk adım ailenin atması gerekli, en önemli faktör ilk adım için aile oluyor. Ailenin zoruyla tenis oynayan, spor yapan çocuklar çok fazla ama sonrasında illaki sonlandırıyorlar.” 

“En Önemlisi İstemek”

Tenisi profesyonel anlamda sürdürmek için nasıl bir yol izlenmeli?

“Aile içinde oyuncu içinde maddi ve manevi zor bir süreç. En önemlisi de gerçekten istenilmesi lazım. Bazı şeylerin göz ardı edilerek fedakarlıklar yapılması gerekiyor. Bir tenis oyuncusu istediği zaman tatile gidemez, istediği zaman dışarı çıkamaz, istediği zaman arkadaşlarıyla görüşemez, çünkü yapması gereken antrenmanları vardır, gitmesi gereken turnuva vardır. Profesyonel anlamda ilerlemek için bunların yapılması lazım. Ancak biraz daha okullar ön planda olduğu için, spor biraz daha geride kalıyor ve ikisi birlikte kesinlikle gitmiyor. Sporu destekleyen okullar yurtdışında var ama Türkiye’de biraz zor, zor olduğu içinde insanlar devam ettiremiyor.”

Çocuk başarılı aile de istiyor, maddiyat yoksa bu süreç nasıl ilerliyor?

“Artık çok zor. Eskiden bizim sponsorlarımız, destekleyen kulüpler oluyordu ya da tamamen şans, bir kulüpte tenis oynuyorsun, oranın üyesi fabrikanın sahibi görüyordu ve “destekleyelim birkaç turnuvaya gönderelim” diyordu. Bunlar bir şanstır aslında. Ama şimdiki çocuklar için maddi anlamda ailenin de biraz şansı olması lazım. Ailenin de maddi gücü olması gerekiyor ki bir başlangıç yapsın. Yine de çocuk kendi şansını kendi yaratacak, ilerleyecek sonrasında zincirleme gelecek zaten. Eskiden daha kolaydı ama şartlar çok çabuk değişiyor. Eskiden imkan yoktu ama daha kolay gidiyorduk turnuvalara, şimdi belki imkan var çok fazla turnuva var ama gidilemediği oluyor.” 

Kadın antrenör olmak nasıl bir şey?

“Her kulüpte kadın antrenörler olmalı, kulüpler için kadın antrenörlerin varlığı çok önemli. Bir kadın sadece kadın antrenörle çalışmak isteyebilir, böyle bir durum olduğunda kadın antrenörün varlığı kadın futbolcunun yetişmesi, kadın tenisçinin yetişmesine olanak sağlar.  Ayrıca kadınlar daha detaycı, daha pratik bu da öğrenmek isteyenler açısından avantaj oluyor.”

GD Academy Müdürü Ahmet Sert: Projenin Devamı Daha Kapsamlı Şekilde Gelecek 

Kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Ahmet Sert, GD Academy Bursa şubesinin kulüp müdürüyüm yaklaşık yirmi üç yıl önce tenis camiasına girdim tenis hakemi olarak başladım, Uluslararası Tenis Hakemiyim TTF’de aktif olarak ons ekiz yıl görev aldım iki yıldır Bursa’da bu kulüpte çalışıyorum. 

GD Academy Bursa şube müdürü olarak kadınlar günüyle alakalı ücretsiz antrenmanlarda sizin de payınız olmuş biraz bahsedebilir misiniz?

“Kulübümüzde kadın yoğunluğu çok fazla. Hem özel ders, hem veli grubu (yaz okulu velilerimiz) var. Kadınların sporda daha aktif, daha etkin olmasını istedik. Bu fikirle de kadınlar gününe özel bir şey yapalım istedik, güzel de oldu, sadece tenis değil, tenisin kardiyo kısmı da aktif. Özel ders alan kadın sporcularımızda bu projeye katılım sağlıyor, özel derste öğrenciler geliyor korta giriyor, tenisi oynayıp çıkıyor. Öncesinde ısınma hareketleri sonrasında esneme hareketleriyle ilgili biraz daha hareketsiz kalıyordu. Hem bu yönden hem de kadınları spora teşvik etmek amaçlı böyle bir etkinlik düzenlemeye karar verdik. 

Talepler nasıl bu etkinlik için?

“Talepler şu an oldukça yoğun, biz beş ders ücretsiz olarak başlattık bu projeyi muhtemelen de devamını getireceğiz talep çok olduğu için aynı projenin devamı şeklinde düşünüyoruz. Biraz daha büyüterek, havalarda biraz güzelleştikten sonra havuz başında kulübün diğer bölümlerini de etkin olarak kullanarak aynı şekilde ilerleyeceğiz.

Şu an ilgi nasıl?

“Kadınlar kalori yaktıran kısmıyla da daha çok ilgilenebiliyor, ilk etapta tenisle ilgili çekince olabiliyor hiç oynamayan veya bilmeyen öğrenciler tarafından. Ancak bilmenin çok da önemi yok. Kardiyo kısmıyla başlattığımız için hem tenise olan ilgiyi de arttırıyoruz hem de çekinecek bir şey olmadığını da göstermiş oluyoruz böylelikle. Dünya kadınlar gününe özel 

8 marta kadar devam edeceğiz misafirlerimizden gelen sonrasında da daha farklı etapları ekleyerek büyümeyi düşünüyoruz. Yani talep ve ilgi iyi olduğundan dolayı belki de haftanın iki üç günü şeklinde devam edebiliriz daha sonra.”

1 Yorum
Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir