Cimnastikte başarıdan başarıya koşarak 40 madalyaya ulaşan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencisi ve ritmik cimnastikte ’senior’ kategorisinde birinci olarak ‘Cimnastiğin Kraliçesi’ anlamı taşıyan özel tacı takan Milli Cimnastik Sporcusu Burçak Şenman, hikayesini ve kadın sporculara önerilerini bizlerle paylaştı.

Cimnastiğe çok genç yaşta başlamışsın. Bunun için seni kim yönlendirdi?

Daha üç yaşındayken hareketli ve enerjik bir çocuk olduğumu söyleyen annem beni Manisa’da cimnastiğe yazdırdı. Üç yaşından beş yaşına kadar Manisa’da temel cimnastik eğitimi aldım ve antrenörlerim tarafından yeteneğimin keşfedilmesi üzerine ailem ile birlikte İzmir’e taşındık.

Ailende senden başka herhangi bir sporla ilgilenen birisi var mı?

Ailemde ve akrabalarımda sporla ilgilenen kimse olmadı. Ailenin tek sporcusu benim.

11 yaşında milli takıma girişin ve ülkemizi temsil ederek kazandığın madalyalarla birlikte bu süreç duygusal ve fiziksel olarak nasıl geçti?

Milli takıma girmek benim için hayatımda yaşadığım en iyi duyguydu diyebilirim. 11 yaşında milli takıma girdim ve çok küçüktüm. Çevremdeki çoğu kişi benden yaşça büyüktü,sorumluluğum da büyüktü. Ama üzerimde bir baskı hissetmedim aksine onlar gibi olmak için kendimi motive ettim. Ülkem adına kazandığım tüm madalyalarla birlikte duygulanıp ağlıyorum. Her duyguyu bir arada yaşıyorum diyebilirim. Fiziksel olarak yaşadığım ağrı ve acıyı ise yarışma sonrasında unutmuş oluyorum.

Kadın sporcu olmanın zorlukları neler oldu?

Kadın sporcu olmanın zorluklarini en cok ritmik cimnastikte yaşadığımı soyleyebilirim. Haberlerde kıyafet sansürü yaşıyoruz. Üzerimize tam oturan bir mayo varken bizi haberlere eşofman takımıyla çıkarıyorlar. Yarışmalarda ve ödül törenlerinde cinsiyetim nedeniyle küçümsenmiş hissettiğim durumlar yaşadım.

Ülkemizi temsil edip katılım sağladığın uluslararası yarışmalar ve başarıların neler oldu?

Fransa Ritmik Cimnastik Şampiyonluk kupasında bireysel kategoride 2 tane 1.lik kupası kazandım. Uluslararası ritmik cimnastik kraliçe şampiyonasında bireysel kategoride 1. oldum ve ritmik cimnastik kraliçe ünvanına sahip oldum. Almanya ritmik cimnastik şampiyonu Kupasında bireysel kategoride 1. Oldum. Şu anda tek hedefim sadece olimpiyatlar

İzmirde üniversite okurken okul ve spor dengesini nasıl sağladın, hayatına nasıl etki etti?

Okul ve cimnastiği birlikte yürütmekte çok zorlanmadım. Hayatımın her anı programlı ve planlı ilerliyor.

Bu branşta hiç sakatlıklarla başa çıkmak zorunda kaldın mı?

Bundan 1.5 sene öncesinde ayağımda bir incinme yaşadım. Sakatlıklar beni hiçbir zaman durdurmadı ve üstüne gitmeye devam ettim.

Deprem sonrası spor hayatın hem fiziksel hem de duygusal olarak nasıl etkilendi?

30 Ekim 2020 de 6.6 büyüklüğündeki depremde evimiz ağır hasar aldı. Genel olarak eşyaların yarısını alabildim. Madalyalarım ve kupalarımın yarısı evde kaldı. İlk başlarda üzülmüştüm çünkü emeklerimi yarısı enkaz altında kaldı ama daha sonra kendimi toparlayıp aldığım başarılardan daha çok kazanacağımı hedefledim. Daha sonra Bornova’da ev bulamadığımız için Güzelbahçe’ye taşındık. Ben de antrenmanlarıma burada devam ettim. Hala da Güzelbahçe’de yaşıyoruz.

Deprem öncesi ve sonrası Burçak olarak kendimi tanımlayabilirim. Deprem evimizi, beni ve ailemi altüst etti ama hayallerimi yikmadi. Depremden sonra daha güçlü ve daha hırslı bir hale geldim.

Sporla ilgilenmek isteyen kadınlara neler önerirsin?

Sporla ilgilenmek isteyen kadınlara her gün olmasa da haftanın iki veya üç gününde hayatlarına sporu katmalarini tavsiye ediyorum. Sağlık açısından sporun faydaları sayamayacağım kadar fazla ve evet ilk başta zor gelebilir ama daha enerjik hissedeceğinizi söyleyebilirim.Spor her kadının hayatında olmalı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir