‘Emektar’ anlamına gelen ‘veteran’, basketbol turnuvalarına da isim verdiği gibi bir sporda belli bir yaşın üzerinde olan sporcuların turnuvasını esas alıyor. Genç yaşta basketbola emek vermiş sporcuların yıllar sonra tekrar bir araya gelerek oluşturdukları takımlar olduğu gibi 30-40 yaş üstü sporcuların kurduğu takımlar da bulunuyor.
Türkiye’de birçok kadın veteran basketbol takımı bulunuyor. Bunlardan biri de Ankara Batıkent’te kurulan Gold Girls Kadın Veteran Basketbol Takımı.
Gold Girls Ankara’da 2018 yılında kurulan ve bu yıl Vamos Akademi Kulüple birleşen bir kadın veteran basketbol takımı. Yıllar önce üniversitede beraber basketbol oynayan arkadaşların bugün tekrar bir araya gelerek oluşturduğu bir takım olan Gold Girls , kardeş takım diye nitelendirdiği Vamos Akademi ile birlikte müsabakalara katılıyor.
Veteran kadın basketbol turnuvalarına ilk olarak Batıkent Yıldızları olarak katılan takım, bir sonraki dönem ismini Old Girls olarak değiştirdi. Old Girls isminin takıma uygun bir isim olmadığını söyleyen takım kaptanı Öznur Oruçeviç, “aslında kendimizi çok daha genç, enerjik ve güzel hissettiğimiz için son olarak ismimizi ‘Gold Girls’ olarak değiştirdik.” dedi. Bugünkü ismiyle Gold Girls Ankara’da ses getiren kadın veteran basketbol takımlarından biri.
Takım kaptanı Öznur Oruçeviç takımın kuruluş süreci hakkında şunları söyledi: “Aslında `GOLD GIRLS` ismi ile yeni kurulan bir takım olarak görülse de takımın kurulması çok uzun yıllara dayanıyor. Yıllarca Ankara Büyük Kadınlar Ligi`nde(ABKL) farklı takımlarda oynadıktan sonra Batıkent Yıldızları Spor Klubünde, Üniversite Antrenörüm Alper Koç’un beni takıma çağırması ile kendi takımımızı kurma yolunda ilk adımımızı da atmış olduk. Ve ilk olarak halen takım arkadaşım olan Damla Karayiğit’i arayarak ‘var mısın?’ dedim. O da memnuniyetle kabul etti ve biz tekrar sahalara döndük. Sonra zamanla eski takım arkadaşlarıma ulaşıp, onları ikna ederek gün be gün sayımızı arttırdık. Bir dönem marketlerde, alışveriş merkezlerinde boyu uzun olan her kadının yanına gidip, basketbol geçmişlerini sorguladığımı hatırlıyorum. Uzun uğraşlardan sonra takımdaki oyuncu sayımız yeterli sayılara ulaştı ve biz o yıl ABKL liginde maçlara çıkmaya başladık. Bir sezon oynadıktan sonra tüm takım olarak Ankara Spor Kulübü’ne, Fatih Koç’un her zamanki iyi niyeti ve desteğiyle geçtik. Pandemiden sonraki yıl ABKL’de final oynayarak Ankara ikinciliğini aldık. Bu sezon da Ankara’nın en köklü kulüplerinden Vamos Akademi’de oynamaya devam ediyoruz.”
Genç ve Enerjik Gold Girls
“En son katıldığı Bolu Veteran turnuvası 35+ ve 40+ kadınlar kategorilerinin her ikisinden de ikincilikle dönen takım geçtiğimiz yıl Ankara liginde de ikincilik elde etti. Veteran turnuvalarında da her sezon yükselen başarı grafiğimizle göz doldurduğumuza inanıyorum. Her geçen gün daha da başarılı olan bir takımız. Veteran liginde Gold Girls olarak bize destek olan herhangi bir kurum ya da kişiler yok. Sponsorluk tekliflerine açık olduğumuzu belirtmek isterim.” diyen takım kaptanı Oruçeviç, Vamos Akademi ve takım olarak harika bir sezon geçirdiklerini söyledi. ABKL`de 2023 yılı ikincisi olan takım aynı zamanda Bolu Veteran Turnuvası kadın 35+ ve 40+ kategorisinde de ikincilik elde etti.
Bir kadın olarak sporda varlık göstermenin büyük önem arz ettiği Türkiye’de bir de kadın spor takımında yer almak gücün ve dayanışmanın göstergesi. Gold Girls Kadın Veteran Basketbol takım oyuncularından Serap Yılmaz’a göre takım sporu yapan tüm sporcular hayata iki sıfır önde başlıyor. Serap Yılmaz Berlin’de bir huzur evi işleten ve aynı zamanda Gold Girls içinde yer alan bir sporcu. “Çocukluk yıllarımda memleketim Samsun’da basketbol ile tanışıp uzun yıllar sahaların kokusunu içime çektim. Üniversite, sehir dışı ve ülke degiştirmem ile birlikte uzun bir süre basketbol hayatıma ara vermek durumunda kalmıştım. Eski basketbol arkadaşlarımın bir araya gelerek aktif basketbol hayatıma kısmi de olsa geri dönmüs bulundum.
İlk turnuvamızı eski takım arkadaşlarım ile birlikte Samsunspor olarak daha sonraki dönemde ise birbirinden güzel kibar ve nezih arkadaşlarım ile Gold Gırls takımını kurarak başladım.” diyen Yılmaz Türkiye’de şartların zor, spor salonlarının da yeterli olmadığını söyledi ve ekledi: “ama Türk kadınının azmi hiç kimsede yok” Sahaya çıkıldığında son saniyesine kadar vazgeçmeden, yılmadan ve asla çirkinleşmeden verilen mücadelenin bir kadın olarak hayatta verdikleri mücadele ile aynı kıvamda olduğunu söyleyen Yılmaz, “Kızım benim maçlarımı izliyor ve arkadaşlarına ‘benim annem sporcu’ diyebiliyor. Sanırım en büyük gurur kaynağı bu benim için.” dedi.
Gold Girls’ün bir diğer oyuncusu Damla Karayiğit(36), takımdaki diğer oyuncular gibi kickbox, pilates gibi başka sporlarla da ilgileniyor. Aynı zamanda bir üniversitede öğretim görevlisi olan Karayiğit, “Basketbol, cinsiyet kimliği ne olursa olsun herkesin ilgi duyabileceği ve katılabileceği bir spor dalı. Kadınlar da basketbol oynayabilir, bu alanda başarılı olabilir ve zevk alabilirler. Basketbol, fiziksel güç, hız, beceri ve strateji gerektiren bir spor olduğu için hem bedensel hem de zihinsel açıdan zorlu ve tatmin edici olduğunu düşünüyorum.” dedi ve kadının spordaki yeri hakkında ayrıca şunları da söyledi: “Spor, kadınların kendilerine güvenlerini artırarak kendi yeteneklerini keşfetmelerine, fiziksel becerilerini geliştirmelerine ve başarı elde etmelerine yardımcı olabilir. Aynı zamanda kadınlara özgürlük ve güç hissi vererek kendilerini ifade etme fırsatı sunar, böylece toplumda daha fazla söz sahibi olmalarına destek olur. Kadınların spor alanında başarılı olması, genç kızlara ilham vererek rol model olmalarını sağlar ve onlara ‘Ben de yapabilirim’ mesajını ileterek kendilerine güvenmelerini teşvik edebilir. Kadınların spor içinde varlık göstermesi, cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratır ve cinsiyet stereotipilerini kırmaya yardımcı olur, böylece toplumsal değişimi teşvik eder ve kadınların daha fazla fırsata sahip olmasını sağlar.”
“Bir kadın olarak her alanda varlık göstermemiz gerektiğine inanıyorum. Spor, beni ben yapıyor . Bu nedenle sporu hayatımdan hiç eksik etmedim, etmeyeceğim de.” diyen bir diğer takım oyuncusu Şebnem Erdoğdu(42), ise hem müzisyenlik yapıyor hem de bir restoran işletiyor. Basketbola ara verdiği yıllarda tenis oynadığını söyleyen Erdoğdu, 15 yıl önce Ankara Üniversitesi basketbol takımında beraber oynadığı arkadaşlarıyla tekrar bir arada. “Basketbol çocukluğumdan itibaren benim için bir tutkuydu. Mücadele, güç, disiplin kadın ruhuna çok uyan kavramlar. Bu nedenle basketbol hep kendimi daha iyi hissetmeme hatta kendimi tamamlamama neden olmuştur. Basketbola ailemin desteğiyle genç yaşta başlayan şanslı sporculardanım. O günlerde inşa edilmiş olan kuralcılığım nedeniyle iş yerimde hala bazen tatlı tatlı alay konusu olmaktayım. Fiziksel olarak kendimi iyi ve güçlü hissediyorum. Basketbolun bugünlerde hayatımdaki en önemli etkisi de stresten arınmak ve daha mutlu bir insana dönüşmek.” diyen Erdoğdu, bir kadın olarak her alanda varlık göstermeleri gerektiğine inandığını ve bu sporu ”beni ben yapıyor” şeklinde niteleyerek hayatından hiç eksik etmeyeceğini söyledi. Şebnem Erdoğdu ayrıca şunları söyledi: “Şu an Gold Girls olarak yılda en az 3 veteran turvunasına katılıyoruz. Kardeş takımımız Vamos ile de Ankara liginde müsabakalarımıza devam ediyoruz. Yılda yaklaşık 30 resmi müsabakaya katılıyoruz. Her maçımız o kadar keyifli ki… Biz çok mücadele gücü yüksek bir takımız. Dışardan bakıldığında kısa ve veteran ligleri için yeni sayılabilecek bir takımız. Sahada bazen enerjimiz takım olarak o kadar yükseliyor ki beklenmedik galibiyetler alabiliyoruz. Sürpriz galibiyetlerin yarattığı mutluluk paha biçilemez.”
1 Yorum
Takım oyuncusu olarak başvuru yapabiliyor muyuz ? basketbola yıllarını veren bir oyuncu olarak sizlerle birlikte olmayi çok isterim🏀