Bodrumlu yüzücü Aysu Türkoğlu, geçmeyi planladığı beşinci Ocean 7 parkurunun Hawaii’deki Ka’iwi Kanalı olduğunu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde duyurdu. 28 Nisan – 5 Mayıs tarihleri arasında bu parkuru geçmeyi planlayan Türkoğlu, 2024 yılının Eylül ayında Catalina Kanalı’nı 11 saat 36 dakikada yüzerek ‘Triple Crown of Open Water Swimming’ unvanını alan en genç Türk sporcu oldu. Yüzücü Türkoğlu; Kaiwi Kanalı, Cebelitarık Boğazı ve Tsugaru Boğazını geçerek Guinness rekorlar kitabına girmeyi hedefliyor.
Aysu Türkoğlu Ka’iwi Kanalı’nın diğer parkurlardan ayrışan yönlerini, parkurları aşarken kurduğu hayalleri ve okyanusla kurduğu bağı FemSport’a anlattı.
Yeni rotanı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde duyurdun, kadınların spordaki temsiliyetini güçlendiren ilham verici örneklerden biri olmak nasıl hissettiriyor? Özellikle kadınların spora katılımı veya yüzme sporunun yaygınlaşması konusunda yürüttüğünüz/planladığınız projeler var mı?
İlham kelimesi benim için çok güçlü bir kelime. Ben hayatıma dokunan her insandan bir ilham alıyorum, tek bir kişiyle sınırlandırmıyorum. Ben de başkalarının, küçük kız çocuklarının, kadınların ilham aldığı kişilerdensem ne mutlu bana.
Ka’iwi Kanalı’nı yüzerken diğer rotalarınızda yaptığından farklı yapacağın şeyler var mı? Bu rotanın diğer rotalardan farkları ne olacak?
Her geçişin birbirinden farklı zorluğu var ama ortak olan şey sizin bu yoldaki iradeniz ve kararlılığınız. Farklılık gösterecek şeylerden biri suyun sıcak olacağı, ilk defa sıcak bir suda geçiş yapacağım, onun dışında deniz canlıları her zaman var ama bu geçişte samimiyetimiz artabilir. Bu canlılar da köpekbalığı ve denizanaları. Bu faktörler dışında beden aynı beden zihin aynı zihin, bu geçişin de içinden keyifle geçebilmeyi ümit ediyorum.

“Yeni yerler keşfetmeyi hayal ediyorum”
Gece yüzüşünle ilgili çok soru alıyorsun ama ben farklı bir yönden sormak istiyorum. Yüzerken gündüz de gece de hiçbir şeyin görünmediğini söylemiştin, peki yüzerken zihninden neler geçiyor. Hayal kuruyor musun mesela, suyun içindeyken zihninde canlanan dünyanı merak ediyorum. Nasıl tanımlarsın?
Elbette hayal kuruyorum, en çok da çıkınca yapacaklarımı. Genelde geçiş yaptığım yerler, ülkeler daha önce hiç gitmediğim yerler oluyor, bu nedenle çıkınca kalan son enerjimle yeni yerler keşfetmeyi hayal ediyorum, ailemle/arkadaşlarımla yapacağım kutlamaları düşünüyorum yani kısacası beni mutlu eden her anımı kafamda canlandırıyorum diyebiliriz.
Antrenman ya da yarış öncesinde hangi müzik türleri veya şarkılar en çok motive oluyorsun?
Çok çok karışık, her müzik benim için bir anı, yaşadığım olayları bir müzikle birleştirmeyi çok severim bu yüzden de playlistim oldukça karışık.
Sporcu olarak sahip olduğun disiplini günlük hayata nasıl yansıtıyorsun?
Sporcu olmayı sevdiğim için disiplinliyim aslında, ben sevmediğim işi yapamam bu yüzden günlük hayatta nasıl bir görev beni bekliyor, seviyor muyum, sevmiyor muyum bu ikisine göre yaptığım görev çok değişir. Ama her türlü elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışırım.
Bir röportajında çizime ilgin olduğunu söylemiştin, yüzmek dışında sana iyi gelen aktiviteler neler? Hobi olarak yaptığın başka sporlar var mı ya da ne tür hobilere sahipsin günlük yaşantında?
– Lise de güzel sanatlar lisesine gitmek istiyordum ama maalesef yaşadığımız şehirde yoktu ve bu da içimde bir yerlerde kaldı ama ilgim hiç bitmedi. Belki bir gün bir yerlerde çizimlerimi de görürüz.
Sporcu kimliğini gelecekte nasıl dönüştürmeyi planlıyorsun? Mesela kendini yurt dışında bir kulüpte antrenörlük yaparken hayal ediyor musun?
– Kafamda oldukça plan ve yol var ama az önce de söylediğim gibi sevdiğim işi yapmak benim için çok önemli, bu yüzden hayalim hem kendimi içinde mutlu hissettiğim hem de severek yaptığım bir meslek edinmek.

“Deniz canlılarının sesi olmak çok isterim ve olacağım da”
Yüzerken birçok deniz canlısıyla da berabersin, tehlikelerini soran çok oluyordur ama bir de iklim krizi perspektifinden baktığımızda ekolojinin korunması, yaptığın sporu sürdürmende nasıl bir yer tutuyor?
– Ömrümün çoğunu deniz hatta okyanuslarda geçiriyorum, kocaman bir maviliğin içinde yüzerken bile önüme bir plastik parçası, hatta gemilerin atık yakıt sıvıları gelebiliyor. Ben elimden geldiğince deniz canlılarının sesi olmak çok isterim ve olacağım da. Umarım bu iklim krizini en hasarsız şekilde hep beraber atlatabiliriz.
Sponsor, medya ve toplumdan yeterli desteği görüyor musunuz? Sürdürülebilirlik bu açıdan nasıl oluyor?
– İlk başlarda sponsorluk açısından büyük sıkıntılar yaşıyordum ama artık arkamda bana destek olan güçlü sponsorlarım var. Medya açısından ise ilk geçişimden itibaren beni destekleyenler hiç yanımdan ayrılmadı hatta çoğaldı. Bu yüzden çok şanslı olduğumu düşünüyorum.
Çok uzun rotalarda yüzdüğünüz için TV’de canlı yayınlar yapılmıyor ve rotanızı harita üzerinde canlı olarak görebiliyoruz sadece. Bu nedenle kanal geçişlerinizi bir belgesele dönüştürmeyi düşünüyor musunuz?
Neden olmasın! Kafamızda projeler var ancak her şeyin bir zamanı var, o zaman geldiğinde sizlerle de paylaşıyor olurum, Teşekkürler.

Bu proje Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Avrupa Birliği desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla FemSport’a aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.