A Milli Kadın Futbol Takımı Kaptanı ve Beşiktaş’ın önemli oyuncularında birisi olan Didem Karagenç, Daktilo1984’den Türker Özdil’e açıklamalarda bulundu. Çocukluğunda ‘futbol erkek sporudur’ algısının kendisini çok zorladığını anlatan Karagenç, futbol oynayabilmek için verdiği mücadeleyi “Kadın futbol takımı bulmakta zorlandım. Mahalledeki ve okuldaki erkek arkadaşlarım ile futbol oynadım.” şeklinde anlattı.

Futbol tutkusundan hiç vazgeçmeyen başarılı oyuncu kariyerine de bir erkek takımında başladığını “Kız futbol takımı yoktu. Ben de babamın desteği ile alınan özel bir izinle tıpkı Avrupa’da olduğu gibi erkeklerin arasındaki tek kız olarak takımdaki yerimi aldım. Kornerden gol attığım bir gün beni bir futbol antrenörü izliyormuş. Futbola başlama hikayemdeki kırılma anı budur diye düşünüyorum. Bana ‘Bizim bir takımımız var, oynar mısın’ teklifinde bulundu.” sözleriyle ifade etti.

‘Kadın Futbolcular Tedavi Masraflarını Kendileri Karşılamak Durumunda’

Kadınların yaşadığı fırsat eşitsizliğine ve erkekler ile eşit ücret alamamasına da değinen Karagenç “Gerek Türkiye’de gerekse de dünyada kadınların futbol endüstrisinde yaşadıkları sorunlar, kurumsal ve toplumsal hayatta yaşadıkları sorunlardan bağımsız değil. Eşit iş ve eşit ücret konusu bu sorunlardan bir tanesi. Ancak, ilki değil. Birçok kadın futbolcu, başka bir işten para kazanmak zorunda kaldığı için futbola yeteri kadar zaman ayıramıyor. Tesis sayısı ve imkânlar çok kısıtlı; futbola başlamak isteyen çocuklar -özellikle kızlar- yakın mesafede tesis bulamıyorlar. Maçlarımız yayınlanmadığı için kulüpler sponsor bulamıyorSponsor geliri olmadığı için sporcular, sakatlanmaları halinde kendi tedavi masraflarını yine kendileri karşılamak durumunda kalıyorlar. ‘Erkek futbolu’ dışındaki hemen hemen tüm spor dallarında bir ölçüde karşılaşılan bu zorluk, söz konusu ‘kadın futbolu’ olduğunda çok daha ağırlaşıyor.” şeklinde konuştu.

Kadın ve kız çocuklarının özgüvenlerini arttırma konusunda üzerinde bir sorumluluk da hisseden Karagenç “Kız çocuklarının kendilerine olan özgüvenleri ve her şeyi yapabileceklerine olan inançlarını arttırmak için Türkiye’deki kadın futbolunun gelişimi için ipi göğüslemeye çalışan insanlardan biri olarak sadece futbol da değil başka alanlarda da başarılı olma sorumluluğumuz var.  Bu nedenlerle belli bir disiplinle çok çalışıyorum. Sadece futbolda değil, daha birçok alanda başarılı olmak, örnek olmak zorunda olduğumu biliyorum. Bunun için çok çalışmıyorum, hep çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.

Röportajın tamamı için: https://daktilo1984.com/roportajlar/bir-kiz-cocugunun-tutku-dolu-oyunu-futbol/

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir