Popüler spor branşlarının gölgesindeki buz hokeyi, Türkiye’de umut vaat eden ilerlemeler kaydediyor. Belki birçok kişi Türkiye’de kadın buz hokeyinin olduğunu bilmiyor. Fakat ülkemizde buz hokeyi son dönemde güzel gelişmeler yaşanan spor dallarından birisi. Öyle ki 2020’nin başında 18 Yaş Altı Genç Kadınlar Milli Takımı, ülke tarihinin bu daldaki ilk madalyasını getirdi. Türkiye’de kadın buz hokeyinde gelinen aşamayı ve gelecek hedefleri U18 ve A Milli Kadın Buz Hokeyi Takımı yardımı antrenörü Merve Tunalı ile konuştuk.
Buz hokeyine ilk oyuncu olarak başlamışsınız şu an ise milli takımlarda yardımcı antrenörlük yapıyorsunuz. Oyunculuk ile başlayan sonrasında yardımcı antrenörlüğe uzanan bu süreci biraz anlatabilir misiniz?
Buz sporları ile 5 yaşında Ankara’da bulunan olimpik bir buz pistinde anaokulumun bize eğitim aldırmak istemesiyle tanıştım. Temel eğitimimi tamamladıktan sonra artistik buz patenine başladım. O zamanlar buzun üzerinde çok hareketli olduğumu ve koşmak istediğimi hatırlıyorum. Bir süre artistik paten sporuna devam ettikten sonra şehir değiştirme sebebi ile buz sporlarına ara verdim, ve daha sonra tekrar başladığımda buz hokeyi ile devam etmek istedim. Buz pistinde kayarken bir antrenörün bana ‘buz hokeyi oynamayı düşünür müsün?’ demesi ile de buz hokeyi ile tanıştım. Kendi aramızda ufak bir buz pistinde antrenman yapıyorduk. Malzemelerimiz çok yoktu, birbirimizden ödünç malzeme alıp, elimize sopa geçtikçe kendi kendimize antrenörümüzün gösterdiği bazı çalışmaları yapıyorduk. O dönemlerde kadın takımları veya kadınlar ligi henüz yoktu. Bir süre böyle devam ettikten sonra liglerin kurulması ile Türkiye’de kadın hokeyinin temelleri atıldı. Ligler başladıktan sonra sporcu olarak uzun süre İstanbul, Ankara ve Kocaeli’nde bulunan farklı takımlarda ve bir dönemde milli takımda forma giydim. Uzun süre lig maçlarının İstanbul’da oynanmaması veya benim başka il takımlarında oynamam sebebi ile her hafta sonu il dışına maçlara gidiyordum. Bir dönem haftada 3 gün sadece antrenmanlar için şehir değiştirip tekrar İstanbul’a döndüğüm zamanlar dahi oldu. Antrenmanların yanı sıra yurtdışında gelişim kamplarına katılım gösteriyordum. Antrenörlüğe ise çok sevdiğim ve saygı duyduğum bir antrenörümün bana yardım eder misin diye sorması ile başladım, uzun süredir antrenörlük yapıyorum. Milli takımlar seviyesinde ise 3 senedir görev alıyorum.
Kadınlar Ligi’nin açılması ve sizin profesyonel olarak oynamaya başlamanız nasıl oldu?
Türkiye’de kadınlar ligi yaklaşık 13-14 sene önce başladı. İstanbul’un ilk kadın takımı olarak ertesi sene liglere katılmaya başladık. O zaman takımımızda sadece 5 oyuncu ve 1 kaleci bulunuyordu. Normalde buz hokeyi takımlarında yaklaşık 15-18 oyuncu ile 2 kaleci bulunuyor. Buz hokeyi çok hızlı bir oyun, kaleci ile birlikte 6 kişi aktif olarak sahada bulunuyor ve oyuncular maç süresince sürekli olarak değişerek oynuyorlar. Takımımızda değişecek kimse olmadığı için değişme yapamıyor ve 60 dakika boyunca sahada kalıyorduk. Sporcu çok azdı, olimpik buz pisti yoktu, başlamak isteyen de bulamıyorduk. Daha sonra o günlerden bu günlere git gide oyuncu sayısı artmaya başladı. Bu spor ile tanışanlar ve ilgi duymaya başlayanlar arttı. Yıllar içinde o zamanlara göre çok daha fazla sporcunun yer aldığı ve kalitenin çok daha fazla olduğu bir lig haline geldi. Özellikle son 5-6 senedir kaliteli güzel bir lig devam ediyor. Federasyonumuz bir süredir yabancı sporcu teşviki de veriyor ve takımlarda Rusya gibi ülkelerden yabancı sporcularda yer alıyorlar. Bu durum lig ve antrenman kalitesini de etkiliyor. Sporcuların gelişimleri açısından da pozitif etkisi olabiliyor. Ülkemizde kadın buz hokeyi son 10 yılda lig kalitesi, takım olgusu ve oyuncu performansı bakımından oldukça gelişti. Ama tabi ki hep birlikte kat edeceğimiz çok yol var.
‘En Üst Ligler İçin Yol Çok Uzun Ama Neden Olmasın’
Türkiye, kadınlar buz hokeyinde 2. Klasman B grubunda yer alıyor. Bunun anlamı nedir? Türkiye, kadınlar buz hokeyinde hangi seviyede?
Buz hokeyinde çeşitli klasmanlar var. Biz şu an 2. Klasman B Grubu’ndayız ve bir süredir bu grupta mücadele ediyoruz. Dünya sıralamasında A Milli Kadın takımımız şu an 27. sırada bulunuyor. En üst klasman olan ‘Top Division’da ise buz hokeyinin daha çok yaygın olduğu Amerika, Kanada, Finlandiya gibi ülkeler yer alıyor. Aslında Top Division’a gelmemiz için önümüzde oldukça uzun bir yol var ama neden olmasın. Buz pistlerimiz artarsa, daha çok çocuk bu sporla tanışırsa, uzun dönemli sporcu gelişimi stratejileri uygulanırsa, desteklerimiz ve imkânlarımız artarsa olmayacak bir şey değil. Bizim sporcularımızda o tutku fazlasıyla var. Özellikle kadınlarda bir-iki adım attıkça belki üç-dört adım daha ileriye gidebiliriz diye düşünüyorum.
Geçtiğimiz sene bu spor için çok umut verici bir olay yaşandı. U18 Genç Kadınlar Buz Hokeyi Milli Takımı Dünya Şampiyonası’nda 2. Klasman B Grubu’nda gümüş madalya kazandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu kadın milli takım ile ilk madalyamızdı. U18 takımı, kurulmasının üçüncü yılında ülkemize bir madalya getirdi. O yüzden bizim için çok çok büyük bir başarıydı. Bütün sporcularımızla gurur duyuyoruz. U18 Kadın Milli Takımı sporcularımız kurulduğu günden bu yana her sene birbirlerine daha da bağlandılar ve aralarında derin arkadaşlıklar oluştu. Antrenmanlar çok motive geçti, olumsuz hiçbir şey yaşamadık ve en önemlisi de inanç vardı, takım içi sinerji çok iyiydi. Ülkemizde gelişmekte olan bir branşta kurulduğunun üçüncü senesinde böyle bir başarıya ulaşılması çok değerli ve çok önemli bir dönüm noktası. U18 Kadın Milli Takımı’nın gelişmesinin ileriki seneler de A Milli Takımı’na da çok olumlu etkisi olacağını düşünüyorum.
‘En Büyük Zorluk Ön Yargı’
Bir kadın olarak buz hokeyi yapmanın zorlukları var mı?
Bence en büyük zorluğu önyargı. ‘Kadınlar buz hokeyi oynar mı?’ ‘Buz hokeyi erkek sporu değil mi?’ ‘Kadınlar buz hokeyi nasıl oynuyor?’ ‘Siz erkek gibi gözükmüyorsunuz, buz hokeyciler erkek gibi değil mi?’ Bu gibi sorular ile çok sık karşılaşıyoruz. Özellikle veliler erkek gibi gözükür diye, kız çocuklarını buz hokeyine başlatmak istemiyorlar. Bir kadın olarak buz hokeyi oynamanın bence bir zorluğu yok. Yani bir kadın nasıl hayatın içinde yer alabiliyorsa aynı şekilde buz hokeyi de oynayabilir. Buz hokeyi sert bir spor olarak biliniyor. Yapı olarak sert bir spor ama tabi ki bazı kurallar çerçevesinde oynanıyor. Örneğin bilinenin aksine birbirimize yumruk atmamız, arkadan ittirmemiz, çelme takmamız gibi bir takım davranışlar yasak. Bunun gibi pek çok kural var. Ayrıca antrenmanlar ve maçlar sırasında pek çok koruyucu malzeme giyiliyor ve bu malzemeler sporculara koruma sağlıyor. Kısaca, buz hokeyi oynamanın bir kadın olarak zorluğu yok tam tersi bir faydası var. Takım sporunun içerisindesiniz. Kuvvet, güç ve mental olarak çok kararlılık getiren bir spor. O yüzden de bireysel gelişime her anlamda çok büyük bir katkısı olduğunu düşünüyorum. Bir sporcunun kendini en güçlü hissettiği yerlerden biridir buz pisti.
Güçlendirici bir etkisinin de olduğunu söylüyorsunuz.
Evet. Bence mental olarak dayanıklılık gerektirdiği gibi dayanıklılığı da çok artırıcı bir branş buz hokeyi. Fiziksel olarak da aynı şekilde. Öyle güçlü, kuvvetli ve baskın bir spor.
Şu an bir pandemi süreci yaşıyoruz. Bu dönemde neler yaptınız?
Pandemiden hemen önce yoğun bir turnuva dönemimiz oldu. Meksika’da U18 turnuvasından döndükten hemen sonra A Milli Kadın Takımı ile kampa girdik, akabinde İzlanda’ya turnuvaya gittik. Bu arada A Milli Kadın Takımımız İzlanda’da çok güzel işler çıkardı. Bu sene A milli düzeyinde de madalyaya çok yaklaşmıştık. İzlanda’dan döndükten hemen sonra pandemi ve karantina süreci başladı. Bu dönemde sporculara internet üzerinden performans testleri uyguladık ve mobil bir uygulama vasıtası ile belirlenen antrenman programını takip etmelerini istedik. Sporcular evde kendi imkanları ile antrenman programlarını yaptılar ve geri bildirimde bulundular. Ağustos ayında buz pistlerinin sporculara tekrar açılması ile antrenmanlara başladık ve İstanbul, Ankara ve Erzurum’da eş zamanlı olarak milli sporcularla 18 günlük kamplar gerçekleştirildi. O döneminde oldukça verimli geçtiğini düşünüyorum. Daha sonra sporcuların kulüp antrenmanları başladı. Normalde bu dönemlerde aslında bizim turnuva kampı dönemlerimiz. Ama bildiğiniz gibi pandemi olduğu için maalesef ki turnuvalar da iptal edildi. Bu sene 18 yaş altı kadın buz hokeyi turnuvası da Türkiye’de Kocaelin’de olacaktı. Onun iptal olması da bizi ekstra üzdü. Şu an sporcular kulüp antrenmanlarına devam ediyorlar.
‘Hedef A Milli Düzeyinde de Madalya’
Bundan sonraki hedefler neler?
A Milli’de mutlaka madalya almak. U18’de daha çok gelişim sağlayarak ve daha çok yol kat ederek öncelikle altın madalya almak ve ilerleyen dönemlerde üst klasmanlarda başarı sağlamak. Onun dışında daha çok kız çocuğunun buz hokeyi ile tanışması, kadın buz hokeyi sporcu sayısının daha da artması ve Türk Kadın Buz Hokeyi’nin orta ve uzun vadede daha üst klasmanlarda mücadele etmesi görmek isteklerimiz ve hedeflerimiz arasında.
Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Buz hokeyi artık kız çocuklarının da daha çok ilgisini çeken bir spor dalı haline geliyor ve bu ilgi her geçen gün büyüyor. Örneğin Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu insiyatifi ile her sene dünya kız çocukları buz hokeyi günü düzenleniyor. Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu uzun süredir Türkiye’de de etkinliğin gerçekleşmesini sağlıyor. Örneğin, 2018 yılında İstanbul’da yaptığımız etkinlikte rekor sayıda katılım sağlandı ve pek çok kız çocuğu bu etkinliğe katılarak buz hokeyi ile tanıştı. Etkinlikte, sporcularımız kız çocuklarına sopa tutmayı, pas atmayı ve pak sürme gibi teknik elementleri gösteriyorlar. 2019 yılında ise daha çok kız çocuğunun katılması ile bir önceki yıla göre kendi rekorumuzu kırdık. Aslında bu bize gösteriyor ki yavaş yavaş bir şeyler filizlenmeye başlıyor. Umarım en kısa zamanda bu filizleri hep birlikte güzel büyütürüz ve meyvelerini bir an önce toplarız.