Foto: Serra Akcan

Discover Football ile Think Beyond The Field Futbol Festivali için İstanbul’da bir araya geldik.

FemSport olarak geçtiğimiz sene Discover Football’un Berlin’de düzenlediği UnSeen Game Festivaline katılmıştık. Bu sene ise Bomovu, Küründen United ve QLUB ile birlikte yerel partnerliğini yaptığımız Discover Football’un İstanbul’daki futbol festivali için buluştuk.

14-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilen etkinliği ilk iki günü futbol turnuvası düzenlenirken, üçüncü ve dördüncü günler ise katılımcılara yönelik farklı atölyeler düzenlendi.

Festivale amatör kadın ve FILINTA’lardan oluşan Türkiye’den 7, Gürcistan’dan ve Irak birer takım katıldı. İstanbul’dan Küründen United, Womanchester, Vulvarine, Ankara’dan QLUB, Sportif Lezbon, İzmir’den Minçoster TK’nın yanı sıra Adıyaman’dan 6. Şubat depreminden sonra kurulan Gökyüzü Şutlayıcıları, Gürcistan’dan Sister Squad ve Irak’tan Al Zawraa Futbol takımları festivalin katılımcılarıydı. Ayrıca Bosna Hersek’ten bir antrenör, İran’dan ise bir kaleci etkinlikte yer aldı.

Foto: Serra Akcan

Futbolun Ötesinde Bir Festival

Discover Football kadınların futboldaki varlığını desteklemek, futbol yoluyla kadınların güçlenmesini sağlamak adına projeler düzenleyen ayrıca kadın futbolunu, kadınları ve kız çocuklarını, cinsiyet eşitliğini ve cinsiyetçilik, homofobi ve ırkçılık gibi her türlü ayrımcılığa karşı savunmak için araç olarak kullanan Sivil Toplum Kuruluşu.

Discover Football tüm bu amaçları doğrultusunda Berlin’in yanı sıra farklı ülkelerde de etkinlikler gerçekleştiriyor. Bu sene de Türkiye’ye gelen Discover Football’un Think Beyond The Field Futbol Festivali için FemSport, Bomovu, Küründen United ve QLUB olarak yerel partnerliğini üstlendik.

Foto: Serra Akcan

“8 Yıl Önce Katılımcısı Olduğum Festivalin 8 Yıl Sonra Türkiye’de Yerel Partneri Olmak Gurur Verici”

Daha önce Sportif Lezbon ile Berlin’de düzenlenen Festivale katılan Selin, bu sene QLUB ile birlikte organizasyonun yerel partneri oldu. Ankara’da kadın ve LGBTİ+lar ile yürüyüş, koşu ve voleybol oynamak için bir araya QLUB, Selin’in ifadeleriyle; “cinsiyet yönelimi, cinsel kimliği, arka planı ne olursa olsun ya da sporda deneyimli olup olmadığına bakmaksızın herkese açık, hiyerarşinin olmadığı bir alan.”

Selin, Discover Football ile tanışıklığını ve etkinlikteki deneyimini şu şekilde anlatıyor:

“Ben aslında kişisel olarak bundan 8 yıl önce Discover Football ile ilk kez tanışmıştım. 2015 yılında futbol oluşumu olan Sportif Lezbon’u kurmuştuk. O dönem Discover Football bir arkadaşım vardı, bizimle beraber de oynuyordu. Bize ‘Almanya’da da böyle bir oluşumumuz var ve düzenli olarak futbol festivalleri düzenliyoruz’ demişti ve biz de ilk kez 2016 yılında Berlin’de festivale katılmıştık. O deneyimi hiç unutmuyorum. Festivale gittiğimizde Sudan’dan, İran’dan, İtalya’dan, Fransa’dan, Kenya’dan dünyanın pek çok yeri ve kıtasından kadınlar lubunyalar bir araya gelmişti. Hem futbol oynadık, hem deneyim paylaşımı yaptık, hem de atölyelerde bir araya geldik. Bu benim için çok çarpıcı ve etkileyici bir deneyimdi. Örneğin Sudan’dan bir takım futbol oynayabilmek için günde 3-4 saat yol yaptıklarını çünkü heryerde oynayamadıklarını heryerin onlar için güvenli olmadığından bahsetmişti. Bunun gibi pek çok çarpıcı hikaye vardı.”

Discover Football’un İstanbul’a gelmesinin öneminden de bahseden Selin şu ifadeleri kullandı:

“8 yıl önce katılımcı olduğum bir festivalin 8 yıl sonra Türkiye’de yerel partnerlerinden biriyim. O yüzden de kendimi iyi ve gururlu hissediyorum. Son yıllarda özellikle Türkiye’de kadın LGBTi+ spor girişiminlerinin sayısı artıyor, bu çok güzel. Farklı şehirlerde biz bu toplulukları oluşumları görmeye başladık. Ayrıca civar ülkelerden de takımlarla İstanbul’da buluşmak bence Türkiye’deki takımlar için de iyi bir deneyim. Hem uluslararası bir organizasyonun bir parçası olmuş oldular hem de farklı ülkelerden koçlarla, gözlemcilerle, takımlarla tanışma fırsatı yakaladılar. Böyle uluslararası bir organizasyonun İstanbul’da olması bizim de Türkiye’de etkinlik yapma kaslarımızı geliştiren bir şey oldu aslında. Bizim için de iyi bir deneyimdi. Çünkü biz, evet Türkiye’de lokal etkinlikler yapıyoruz, festivaller düzenliyoruz. Her takım her oluşum belli başlı buluşmalar gerçekleştiriyor ama bu çapta bir buluşmayı daha önce gerçekleştirmemiştik. Farklı paydaşlar ve farklı ülkelerden katılımcıların olduğu bir etkinlik daha önce olmamıştı. Bence bu başka etkinliklere de vesile olacaktır.”

“Deprem İthafen Adımızı Gökyüzü Şutlayıcıları Yaptık”

Festivalde yer alan ekiplerden bir tanesi Gökyüzü Şutlayıcıları’ydı. 6 Şubat depreminden sonra Adıyaman’da kurulan takım depremin açtığı yaraları futbol ile sarmaya çalışmış. Takımdan Damla, bir araya gelme nedenlerini şöyle anlattı:

“Depremden sonra çok fazla dernek geldi. Ben de Adıyamanlıyım, bir depremzedeyim, kayıplarım var. Çok küçük alanlarda, 21metrekarelik konteynırlarda yaşıyoruz. Toplanabileceğimiz alanlar yok. 3-4 ay geçtikten sonra sosyalleşme, rahatlama alanlarına ihtiyaç duyduk. Derneklerde çalışan arkadaşların da yardımıyla takımı kurduk. Futbol iyileşmek, bir araya gelmek için bir araç oldu. Dediğim gibi evlerimiz çok küçük, yaşadığımız alanlar çok dar. Başka dertlerimiz var, maddi anlamda hala toparlanamadığımız için bu alan bizi çok rahatlatıyor. Adımızı da Gökyüzü Şutlayıcıları yaptık yine depremde kaybettiklerimize ithafen.” 

Foto: Serra Akcan

“Kazanmak Kaybetmek Önemli Değil, En Mutlu Anlarım Futbol Oynadığım Zaman”

Festivale Gürcistan takımı Sister Squad ile katılan Tamar, ülkesinde kadın futbolunda ilerlemeler olsa da hala eşitlik anlamında gidilmesi gerek çok yol olduğunu şu şekilde dile getirdi:

“Birçok yerde olduğu gibi, Gürcistan’da kadın futbolu şimdiye kadar pek fazla fırsata sahip olmadı. Bugün her şey daha iyi. Şu an iyi bir milli takımımız ve kulüplerimiz var, ancak ben gençken böyle değildi. Ben çocukken futbolu çok severdim ancak dahil olabileceğim bir takım yoktu. Şimdi ilerleme mevcut. Örneğin en son oynanan milli maçta stadyum doluydu. Elbette, erkek maçlarına kıyasla daha küçük bir stadyumdu, ancak yine de büyük bir andı. Gürcistan Milli Takımı genç kızlara, kadınların futbolda harika şeyler başarabileceğini gösteriyor ve onları daha büyük hayaller kurmaya motive ediyor.”

Sister Squad’ın futbol sevgisiyle birbiriyle bağlı olan amatör futbolculardan oluştuğunu söyleyen Tamar, Festival’in kendileri için önemini şöyle anlattı:

“Diğer kadınlar ve kuir bireylerle oynamak heyecan verici. Herkes mutlu ve destekleyici, sonuç ne olursa olsun. Kazanmak eğlencelidir elbette, ancak oyundan zevk almak daha önemli. Bu futbola olan sevginin ve insanları bir araya getirme gücünün bir kutlamasıdır. Benim için futbol birlik ile ilgilidir. Kazanmam veya kaybetmem önemli değil, en mutlu anlarım futbol oynadığım zaman.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir