Dijitalleşen dünya ile beraber elektronik spor, diğer bir adıyla e-Spor sektörel olarak uluslararası ve ulusal olarak hız kazanmaya devam ediyor. Ülkemizde de büyük takımların, üniversitelerin ve belediyelerin e-Spora eğilimi artmaya devam ederken 21 yaşındaki genç e-Spor yıldızı Aylin Karakaya ile e-Spor kariyerine ve Türkiye’de kadın e-Sporcu olmak üzerine konuştuk.

Elektronik spor, bireysel veya takım olarak oynanan video oyunlarına verilen genel bir adı kapsamaktadır. İnternetin gelişimi ve dijital dünyanın yenilikçi hızı ile beraber gençlere başka bir dünyanın kapısını aralayan e-Spor’un Türkiye’deki ilk takımı 2003 yılında kurulan Dark Passage takımıdır. League of Legends için kurulan bu takımın arkasından büyük futbol takımlarının da Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe gibi e-Spor’a talebi artmıştır. 2018 yılında faaliyet göstermeye başlayan Türkiye Elektronik Sporlar Federasyonu ile dijital oyunlara yönelik bir alan  oluşturulmuştur. 

Bu fırsatları değerlendiren genç e-sporculardan biri de üniversite öğrencisi olan 21 yaşındaki e-Sporcu Aylin Karakaya. İlk sözleşmeli takımı olan Turgutlu Belediyesi Kadın E-Sports takımı sonrası sektöre ara verdiğini belirtirken e-Spor’a başlama sürecini ve liglerde karşılaştığı sorunları da dile getirdi.

“POTANSİYELİMİN PEŞİNDEN KOŞTUM”

Karakaya, “Benim kuşağım sokaklarda fazla oyun oynamamıştır. Biz daha dijital bir kuşağız bu nedenle aslında 9 yaşından beri bilgisayar oyunları oynuyordum. Aklımda e-Spor da yoktu. İki abimden biri e-Sporla uzun zamandır uğraşıyordu bu da aslında başlamamın etkenlerinden biriydi ama yeteneklerimi keşfettikçe evet, ben bunu yapmalıyım dedim. İlk başlarda küçük abim de ‘Kızlar bu sektöre girmemeli, göründüğü gibi değil’ demişti ama insan içindeki potansiyelin farkındaysa onun peşinden koşar. Ben de potansiyelimin peşinden koştum. Çok iyi e-Sporcuları izledim, onlardan fikir aldım. Ben nerede yanlış yapıyorum? Nasıl düzeltmeliyim diye kendimi sürekli sorguladım.”

Atılım Üniversitesi psikoloji öğrencisi olan genç e-Sporcu Karakaya, turnuvalara ve liglere hazırlanma sürecinin de çok yoğun olduğunu ve sosyal yaşantısını da çok etkilediğini ekledi ve sözlerine devam etti, “E-Sporla yaklaşık üç yıldır ilgileniyorum. İlk sözleşmeli takımım Turgutlu Belediyesi Kadın E-sport takımı. Koçumuz Hakan Bey bizi çok iyi çalıştırıyordu. Valorant’a kalemle kitapla çalışır gibi çalıştık diyebilirim. Bununla beraber turnuvalara hazırlanmak demek aylarca emek ve zaman gerektiren bir süreç. Bireysel olarak en az iki- iki buçuk saatimi harcıyordum. Çünkü mouse refleksi, kas hafızası için sürekli kendinizi çalıştırmanız gerekli. Takımla beraber hazırlanırken bu beş- altı saati buluyordu. Bu günün çoğunun gitmesi demek. Okuldan geldiysen yemek yemeden bilgisayara oturup antreman yapmak demek bu aynı zamanda. Bu işi ciddiye almazsan yapamazsın bir de turnuvalarda dayanıklı olmalısın”

“SEN EVİNİ TEMİZLE, MUTFAKTA YEMEK YAP”

Turnuvalara ve liglere katılımın yaş sınırı 16 yaş ve üstü olarak belirlenirken e-Spor’a ilginin ve oyuncuların genel yaş aralığının 15-18 yaş olarak gözlemlediğini belirten Karakaya, turnuvalara katılamayan 16 yaş altı oyunculara bir dönem koçluk yaptığını fakat kendi aralarında bile hakaret ve küfürlü konuştuklarını gördüğünü söyledi. Cinsiyetçi söylemler kurarak “Sen mutfakta yemek yap, evini temizle” dediklerini ekleyerek devam eden Karakaya: “Bu e-Spor içerisinde oynayan her kadının duyduğu sözlerdir. Özellikle yaş aralığı düştükçe daha sık duyuyorsun. Ağızdan çıkanın kulağın duymadığı bu yaşlarda aslında bizim büyük liglerde yaşadığımız sorunların önünü açıyor. Bu yaşlarda oyuncular oyununa girdiği zaman ilk bunları duyuyorsun zaten ama alışmamalısınız ve daha çok hırslanmalısınız. Çevremdeki çoğu kişi e-Spor’da kadınlara önem verilmiyor, oyun seviyeleri düşük diye bakılıyor diyordu.”

“TÜRKİYE’DE KADIN LİGİ NEREDEYSE  YOK”

Karakaya e-spor kariyerine ara verme nedenini Türkiye’deki kadın liglerinin neredeyse olmamasından dolayı olduğunu belirtirken, “Valorant’ta kadın ve erkek ligleri farklı. Yabancı bir ligte oynamadım. Liglerde kadın olarak oynamakta zor değil. Kadınlar daha taktiksel oynuyorlar. Bir kere çözdüğümüzde üzerine gidebiliyoruz. Erkekler daha çok eğim üzerine oynuyorlar. Ama şunu da eleştirmek lazım kadınların e-Spor temeli yok. Çünkü bize genellikle engel koyuyorlar. Sen anlamazsın, yapamazsın gibi. Bal gibi de yaparsın.”

“Türkiye’deki en büyük problemlerden biri kadınlara yönelik organizasyon neredeyse yok. Bu aslında coğrafya ile de alakalı. İtalya’yı örnek verebilirim. Orada oynayan arkadaşlarımı görüyorum sürekli turnuvalardalar. Çünkü kadın ligleri çok fazla. Aynı zamanda Türkiye’de kadın takımı da kalmadı. Kurulsa bile hatır gönül ilişkilerinden iyi kadın oyunculara fırsat kalmıyor. Net söylemek istiyorum, lig olmadığı için takımlar neden para harcasınlar? Bir turnuva için koç ve takım aylarca hazırlanıyor. Bu ciddi bir antreman süreci demek. Takım oyuncularına da para veriyor. Bu da kadın e-Spor’unu zayıflatan etkenlerden. Bir diğer nokta dediğim gibi hatır gönül ilişkileri. İyi oyuncuların dışarıda kalması ve tanıdık oyuncunun oyuna alınması. Sektörde de yaşanan haksızlıklar aslında bizi mental olarak zayıflatıyor”

Turgutlu Belediyesi Kadın Esports Takımı, ESA Esport’un Türkiye Kadınlar Ligi ‘Valorant Rebels/2023 First Women’ turnuvasını 2023 yılında  en iyi dört takım arasında tamamladı. Bu takımın üyelerinden biri olan Aylin Karakaya, sürekli kendini geliştirdiğini çabaladığını ve takımın oyuncularından, takım arkadaşı Gizem Harmankaya’yı 6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerde kaybettiklerini söyledi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir