Galata Motosiklet ve Otomobil Sporları Spor Kulübü (Galata Motor Sports) 17 Kasım 2022 tarihinde Gençlik ve Spor Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü nezdinde tescil edilerek kuruldu. Galata Motor Sports Kulübü’nü motorsiklet sporuyla ilgilenen aynı zamanda avukat olarak görev yapan Pınar Altuğ Tüfekçioğlu kurdu.
Motorsiklet sporuna başlamasında eşi Murat Tüfekçioğlu’nun etkisi olduğunu söyleyen Tüfekçioğlu, Türkiye Motosiklet Federasyonu’nun düzenlediği pist yarışlarına farklı kategorilerden katıldıklarını söyledi. Galata Motor Sports ekibinde Türkiye Supermoto Şampiyonu ve Türkiye Drag Şampiyonu olan Koray Kehya, Yönetim Kurulu üyelerinden Yiğit Şeşen bulunuyor ve beraberinde büyük bir ekip ve üyelerden oluşuyor.
İstanbul/ Tuzla’da bulunan kulübün kuruluş amacı, aslında yıllar içinde birlikte edindiği bilgi ve tecrübeleri bir anlamda spora geri katmak, öncelikle kadın ve çocuk sporcuların yetişmesine katkıda bulunmak, bu sporun ihtiyacı olan tesislerin sağlanması için çalışmak, eğitimler ve sosyal sorumluluk etkinlikleri yapmak. Bu bağlamda Türkiye’de, pist branşında kendi kullanımında pisti olan 3 spor kulübünden biri. Daha ilk yılında ise Aprilia, Moto Guzzi gibi dünya devi markalarla işbirlikleri yapmayı ve 500 müracaatlı etkinlikleri organize etmeyi başardı.
Pınar Altuğ Tüfekçioğlu kurduğu kulüp için şunları söyledi:
“15 yıldan uzun süredir avukatlık yapıyorum. Altuğ Hukuk Bürosu’nu 13 yıl kadar önce kurdum ve halen faal olarak avukatlık yapmaya devam ediyorum. 10 yaşında da bir oğlum var. Ancak son yıllarda zamanımın yarısını alan başka bir sevdam daha var, o da motosiklet. Kulübün kuruluşuna öncülük eden benim ve arkamda harika bir ekip var. Biz hepimiz motosiklet sevdalısı, pist aşığı insanlarız. Hayatımızın orta yerinde motosiklet ve yarış duruyor diyebilirim. Hepimizin en mutlu olduğu yer, birlikte mutlu olduğu yer pist.
Bu sporu kişisel olarak hep beraber yapıyorduk. Ancak bir noktada, bu sporu daha ciddi, daha resmi ve genç sporcu adaylarına faydalı olacak şekilde yapma ihtiyacında buluşunca, kulübün temellerini atmaya karar verdik. Kulübümüz, her biri farklı mesleklerle iştigal eden kişilerden oluşuyor. Dolayısıyla motorsporlarına başladığımızda hepimiz için bilinmeyenlerin sayısı çok fazlaydı ve bu bizim için zor bir durumdu. Genç ve çocuk yarışçıların ve ailelerinin bizim geçtiğimiz yollarda yorulmaması ve vakit kaybetmemesini sağlamak aslında ilk motivasyonumuz oldu diyebilirim. Zira bu zorluklarla tek başına karşılaşan aileler, bunları nasıl aşacaklarını bilmediklerinden, amaçlarından vazgeçebiliyorlar, hevesleri kırılabiliyor. Bu sebeple de eksilen, spordan eksilmiş oluyor. Biz de, bunu farklı bir motivasyona çevirerek, spora faydalı olmaya karar verdik ve genç ve çocuk sporcu yetiştirme amacıyla yola çıktık. Tabii tek amaç bu değil, tüm yarışçı adaylarına destek olmak, sporun gelişmesine katkı sağlamak, kendimizi geliştirmek, yarışlar, şampiyonalar düzenlemek de amaçlarımız arasında.”
“Ekibimizde, öncelikle benim bu spora başlamama sebep olan eşim Murat Tüfekçioğlu var. Kulübümüzün 2. Başkanı olarak görev yapıyor ve birlikte Türkiye Motosiklet Federasyonumuzun düzenlediği pist yarışlarına farklı kategorilerden katılıyoruz. Genel sekreterimiz ise, Türkiye Supermoto Şampiyonu ve Türkiye Drag Şampiyonu olan Koray Kehya. Koray, kulübümüzün sürüş pratiğine dair en ince detaylara kadar her yarışçımızla ayrı ayrı ilgileniyor. Yönetim Kurulu üyelerimizden Yiğit Şeşen ise, tüm etkinliklerin yürütülmesi ve yarışlara katılımda aktif görev yapıyor. Hepsinin emeği çok büyük. Her birimiz farklı kategorilerde mücadele ediyoruz.Kulübün her bir sporcusunun ayrı ayrı başarıları ve spora katkıları var. Koray Kehya Türkiye Super Moto ve Türkiye Drag Şampiyonu. Ben, Kadınlar Kupası 3.’süyüm, pek çok kürsüm var . Ama aynı zamanda bu kupanın ilk ortaya çıkışında büyük emeğim var. Bir diğer yarışçımız Open 500 kategorisi 3.’sü. Bir diğeri 1000A şampiyonu, diğeri 1000C 2’si. Liste böyle uzayıp gidiyor. Elbette ekibimiz bu isimlerle sınırlı değil. Arkamızda koca bir ekip, sporcular ve bize inanan pek çok üyemiz var. İyi ki varlar”
Galata Motor Sporları Kulübü kuruluşunun 1. Yılını yeni kutladı. Bünyesinde yarış yapabilmesi için çeşitli usulî aşamaları ve süreleri tamamlamaları gerektiğini söyleyen Tüfekçioğlu ”Bu kapsamda federasyonumuzla gerekli görüşmeleri yaptık. İlk fırsatta Super Moto yarışlarına ev sahipliği yapmak için sabırsızlanıyoruz ve bu yönde çalışıyoruz. Federasyonumuz uygun görürse umarım yapacağız.Tekirdağ’da başlatmayı arzuladığımız projeleri dahi hazır bir pist projemiz var, ancak deprem felaketi nedeniyle durdurmak zorunda kaldık. Halihazırda yarış merkezimizin bulunduğu İstanbul Tuzla’daki Autodrom pistinde antrenmanlar ve sürüş çalışmaları yapıyoruz. Elimizden geldiğince bilgilerimizi yeni başlayanlara aktarmaya çalışıyoruz. Bunun yanında, marka etkinlikleri ve çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yapıyoruz. ” dedi.
Galata Motor Sports Pistini Kadın Sürücülere Açıyor
Galata Motor Sports 3 Mart 2024 tarihinde pistini kadın motorsikler sürücülerine açacak. Kulüp bu etkinliği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ekseninde yapmayı tasarladıklarını söyledi. Fakat 8 Mart’ta öngörülen olumsuz hava koşullarından dolayı 3 Mart Pazar günü, saat 12:00’den sonra etkinliğe start verme kararı aldı. Etkinliğin ismi Aprilia Ladies’ Track.Ladies’ Track; yani Kadınların Pisti. Dünya çapında en hızlı ve başarılı yarış motorlarından birini üreten Aprilia markasının, Türkiye distribütorü Aprilia Türkiye, bu sosyal sorumluluk projesinin Ana Sponsoru olarak Galata Motor Sports’a destek verdi. Etkinliğe, kulübün ana sponsoru Aprilia Türkiye’nin yanında co-sponsor olarak Putoline (kulübün Motosiklet Sıvıları sponsoru), Axor Helmets(kask sponsoru) ve TeknikMoto (Braking Fren Balatası/diski, Did Zincir ve Sunstar dişli sponsoru) da katılıyor.
Pınar Altuğ Tüfekçioğlu “Türkiye’de motosiklet kullanan kadınlarımızın sayısı her geçen gün artıyor. Kadın sürücülerimizin pek çoğu ise, pist branşını merak etmelerine rağmen, gözlerine çok uzak geliyor. Biz de, aslında bize bir telefon kadar yakın olduklarını göstermek, pistte sürme tecrübesini yaşamalarını, bu heyecanı yaşamalarını sağlamak ve bunu kendilerine külfet olmayacak şekilde yapmaları için imkan yaratmak istedik.
Pist branşı, özellikleri olan, yol sürüşünden hem teknikleriyle hem ekipmanıyla çok farklı olan ve çok teferruatlı bir branş. Bu nedenle, işin dışında olan insanlar için, çoğunlukla yapması zor, tanıması zor görünüyor. Belli ölçüde doğru da diyebilirim. Ama biz kadın sürücülerimizi pist fikrine yakınlaştırmak, bizim de yaşamak için gerek maddi gerek manevi çok çaba sarfettiğimiz bu heyecanı onlarla paylaşmak istedik. O yüzden, 8 Mart düşüncesi ekseninde, ancak o tarihte hava şartlarının bozma ihtimalini de dikkate alarak, bir önceki haftasonunda yani 3 Mart Pazar günü, saat 12:00’den sonra etkinliğe start verme kararı aldık.” dedi.
Galata Motor Sporları Kulübü kendileriyle iletişime geçecek kadın sürücülerle öncelikle bazı pist kurallarını ve sürüş tekniklerini paylaşacak. Ardından tecrübeli sürücülerinin rehberliğinde katılımcıları piste çıkaracak ve katılımcılar pist sürüşüne alıştırma faaliyetinde bulunacaklar. Tüfekçioğlu, “Bu sürüşler, seanslar halinde ve kontenjana bağlı olarak yapılacak. O yüzden Aprilia Türkiye’nin paylaşacağı katılım formuna kayıt yaptırmaları çok önemli. Kontenjan zorunluluğu nedeniyle, formu dolduran herkesi sürüş listesine alma imkanımız yok. Ancak profesyonel kriterler ve katılımcıların sağladığı asgari koşullar doğrultusunda yapılacak değerlendirmeler sonucunda sürücüler seçilecek ve kontenjan listesi oluşturulacak.” dedi.
Kontenjan İçin En Önemli Kriterler Ekipman ve Motorsiklet
Seçilen katılımcılar, trafik güvenliğine sahip olan, lastikleri sürüşe engel teşkil etmeyen kendi motoruyla ve koruma ekipmanlarının tam olması ön koşulu ile piste girebilecek. Burada koruma ekipmanları; sağlam bir fullface kask, sırt koruması, korumalı mont, korumalı pantolon, korumalı bot, korumalı eldiven giyilmesi, asgari şarttır. Tüfekçioğlu, normalde pistte deri tulum giyildiğini ancak bu ekipman pahalı bir ekipman ve doğal olarak genelde aktif pist sürüşü yapan kişilerde olduğunu, amaçlarının daha ziyade bu sporu tanıtmak ve bu sürüşü daha önce yapmamış kadınlarımıza göstermek olduğu için, bu etkinlik özelinde doğal olarak ana koşul seviyesinde tulumu talep etmediklerini söyledi ve “Ancak koruma ekipmanlarının trafik sürüşünde aradığımız kriterlere uygun olması şartıyla katılımcılarımızı sürüşe kabul edeceğiz. Çünkü herşeyden önce onların güvenliği önemli.” dedi.
Galata Motor Sporları Kulübü: “Öncelikle Aprilia Türkiye’ye ve co-sponsorlarımıza, bu projeye ve bize duydukları inanç ve güven için çok teşekkür ediyoruz. Sayelerinde, yine bir ilki, birlikte gerçekleştireceğiz ve müthiş bir heyecan içindeyiz.”
Etkinliğe katılmak isteyen kadın sürücüler https://www.aprilia.com.tr/tr/firsat/ladies-track.html adresinden başvurularını gerçekleştirebilir.