Kathrine Virginia Switzer’a kadar kimse aklına bir kadının Maraton koşabileceğini getirmemişti. İnsanlar bir kadının maraton koşamayacağından o kadar eminlerdi ki Kathrine yarışa KV Switzer imzasıyla katıldığında onun bir kadın olduğunu dahi kimse fark etmemişti. Ancak Kathrine tüm bu yargıları yıkıp tarihte maratonu koşan ilk kadın olmaya niyetliydi.
Kathrine, New York Syracuse Üniversitesi’nde gazetecilik okurken erkeklerle beraber koşu antrenmanlarına katılır. Bu antrenmanlar sırasında da Arnie Briggs ile tanışır. Kathrine, bir gün ona maratona katılma fikrinden bahseder ancak antrenörü Arnie’nin ‘Boston Maratonu’nu hiçbir kadın koşamaz’ der. Bu çıkış Kathrine’ni kızdırır ve neden olmasın diye antrenörüne karşı çıkar. Bunun üzerine Arnie’nin ‘Koşabileceğini bana kanıtlarsan seni Boston’a götüren ilk ben olurum’ cevabı Kathrine’i oldukça heyecanlandırır. Maratona üç hafta kala denemelere başlarlar. İlk deneme oldukça zordur fakat sonunda baygınlık geçirse de Kathrine mesafeyi koşmayı başarır ve Arnie’yi ikna eder.
Maratonu koşabilmesi için kayıt yaptırması gereklidir. Kural kitapçığını okurlar ve cinsiyetle ilgili herhangi bir kural olmadığını görürler. Kathrine kayıt formunu doldurur ve KV Switzer olarak belgeyi imzalar. Katherine’nin o dönem ki erkek arkadaşı olan Tom Miller ulusal çapta çekiç atıcısıdır. Tom ‘bir kadın maraton koşabiliyorsa ben de koşabilirim’ der ve o da kaydını yaptırır. Tom o kadar kendinden emindir ki antrenman yapmasına gerek olduğunu bile düşünmez. Ayrıca Kathrine’nin üniversitesinden John Leonard da maratona katılmaya karar verir.
Maraton günü gelip çatar. Maraton’u koşan ilk kadın olma ihtimali Kathreni çok heyecanlandırır. Kathrine ailesini arar ve onlara ilk olarak maratonun ne olduğunu anlatır. Ailesi Kathrine’ne tam destek verir. Maraton günü dışarıda dondurucu bir soğuk vardır. Ancak Katherine bu havalara alışkındır. Başlangıç noktasına giderlerken etraftaki tüm gözler Kathrine’nin üzerine çevrilir. Ona tüm yolu koşup koşmayacağını soranlar Maraton’da bir kadını görmenin harika bir şey olduğunu söyleyenler oluyordu. Boston onu çok iyi karşılamıştı ve bu Kathrine’i çok iyi hissettirdi.
‘Rujunu Çıkar Birisi Senin Kız Olduğunu Görebilir’
Yarıştan önce Kathrine ruj sürer bunu gören erkek arkadaşı Tom, ‘Birisi senin kız olduğunu görebilir ve senin koşmana izin vermeyebilir. Çıkar onu’ diye uyarır. Ancak Kathrine hep ruj sürüyordur ve şimdi de çıkarmaya niyeti yoktur.
Ve yarış başlar. İlk birkaç kilometre oldukça eğlencelidir. Kathrine etrafındakilerle şakalaşır ve iyi dileklere teşekkür eder. İlerleyen kilometrelerde basın Kathrine’i fark eder. Bu durum atletizm yöneticilerinin de gözlerini Kathrine’e çevirmesine neden olur. Kathrine bir adamın kendisine parmak sallayarak bir şeyler söylediğini fark eder fakat onun çılgın bir seyirci olduğunu düşünür ve önemsemez. Ancak daha sonra onun Boston Atletizm Derneği yaka iğnesi taktığını görür. Daha sonra arkasından gelen hızlı ayak seslerini duyar. Bu ses yarış direktörü Jock Semple’a aittir. Semple onu omzundan yakalar ve ‘Yarışımdan defol ve numaranı bana ver’ der. Bunu görüp olaya ilk müdahale eden kişi Arnie olur ve Semple’a Kathrine rahat bırakmasını söyler. Ancak Semple, Arnie’yi dinlemez ve Kathrine hırpalayarak yarıştan çıkarmaya çalışırız. Hayatında herhangi bir şiddet görmemiş olan Kathrine için bu hırpalanma sarsıcıdır. Bu defa Kathrine’nin erkek arkadaşı Tom gelir ve Semple’ı yolun kenarına itmeyi başarır. Daha sonra Tom bu durumdan pişman olur ve atletizm birliğinden atılabileceğini ve bunun Kathrine’nin suçu olduğunu söyler.
‘Şimdi Bırakırsam Jock ve Onun Gibiler Kazanır’
Tüm bu olanlar Kathrine için büyük bir şoktur. Ancak yarışı bırakmaya niyeti yoktur. ‘Şimdi bırakırsam Jock ve onun gibiler kazanır’ diye düşünür. Basının sürekli olarak ‘Ne kanıtlamak istiyorsunuz? Yarıştan ne zaman çıkacaksınız?’ soruları da Kathrine’ni sinirlendirmeye başlamıştır. Arnie tüm bu olanları boş vermesini söyler. Arnie ‘ Zamanı unut, sadece bitirmeye odaklan’ der. Kathrine 4 saat 19 dakika 31 saniye sonunda finişe ulaşır ve maraton koşan ilk kadın olarak adını tarihe yazdırır.
Ancak Kathrine’nin mücadelesi daha bitmemiştir. Amatör Atletizm Birliği kadınların maraton olmak üzere erkeklerin katıldığı tüm yarışlardan men eder. Bir kadının kural çiğneyip yarışa katılmasının sonucu olarak da kural çiğneyen kişinin tüm yarışlardan men edilmesi olarak kararlaştırılır. Fakat Kathrine ve bir grup kadın koşucu bunun için büyük mücadele verir ve 1972’de de bu mücadelelerinin sonucunu alırlar. 1972 Boston Maraton’un da kadınlar ilk kez resmi olarak maratona katılama hakkı elde eder.
NOT: Bu yazının kaynağı Kathrine Switzer’ın kendi yazmış olduğu The Girl Who Started It All yazısıdır.