Türkiye son yıllarda, gelecekte büyük işler vadeden çok fazla genç boksörler çıkarmayı başardı. Onlardan bir tanesi de Busenaz Sürmeneli. Busenaz Sürmeneli 2019 yılında Dünya Şampiyonluğu’na ulaşmayı başarmış bir sporcu. Haziran ayının başında gerçekleştirilen Tokyo 2020 Olimpiyat Elemeleri Turnuvası’nda da şampiyonluk yaşayan milli boksör, Olimpiyat Oyunları’nda yarışmaya hak kazandı. Busenaz ile kariyerini ve Olimpiyatlar’daki hedefini konuştuk.
İlk olarak sormak istediğim şey boksa nasıl başladığınız. Sizi yönlendiren kişi kim oldu?
Bursa’da yaşadığımız dönemde bir bayram ziyaretinde evimize gelen teyzemin eşi benim spora olan yatkınlığımı biliyordu. Zaten çocukken birçok spor branşını denemiştim ve yavaş yavaş da ilgim futbola kayıyordu. Cahit Hocam – evet kendisi o günden bu yana hala antrenörüm – beni boksör yapmak istedi. Babamın işi nedeniyle de Trabzon’a taşınınca boks çalışmaya başladım. Sonrası zaten malumunuz 🙂
Sizin de dediğiniz gibi antrenörlüğünüzü teyzenizin eşi yapıyor. Aileden bir antrenörünüzün olmasının sizin için bir avantajı oluyor mu?
Antrenmanlarda canıma okuyor, bu bir avantaj mı emin değilim 😀
‘Şampiyon Bir Sporcu Olarak Anılmak İstiyorum’
Kariyeriniz boyunca zorladığınız, bırakmayı düşündüğünüz anlar oldu mu? Bu anlarda kendinizi nasıl motive ettiniz?
Zorlandığım, sakatlandığım, maç kaybettiğim zamanlar oldu. Ama ben sporcu olmak için doğduğumu hissediyorum. Yalnız bu kadarla da değil, şampiyon bir sporcu olarak anılmak istiyorum. Hayat amacım beni motive ediyor yoluma ışık tutuyor. İşimi neden yaptığımı çok iyi biliyorum.
Boksun erkek sporu olduğu yönünde bir önyargı var. Bu önyargının sizin karşınıza çıktığı, size dezavantaj sağladığı oldu mu?
Başlarda evet. Başarı geldikçe eleştiriler yerini destek tezahüratlarına bıraktı. Kız boks yapar mı diyenler, bayrağımızı göndere çektirdiğimi gördüğünde helal olsun Türk kızına diyor. Bu algı böyle böyle değişiyor ve görün bakın olumlu yönde daha çok değişecek.
Türkiye’de kadın boksörlerin bir yükselişi var. Sizin de dünya şampiyonluğu gibi çok önemli başarılarınız var. Bu başarıları yaratan faktör nedir?
Sabır, emek, doğru kişilerin bir araya gelmesinden ortaya çıkan güç. 13 yıldır aynı antrenörle çalışıyorum. Ben bu spor için o da şampiyonlar yetiştirmek için yaşıyor.
Sizce Türkiye’nin boks branşında geliştirmesi gereken noktalar neler?
İçinde şiddet unsuru olsa da olimpik boks korumalı bir spor. Boks kondisyon ister, enerji ister, hareket ister, güç ve azim ister. Odağımızı buna çevirebilirsek, sporun bu yanlarını ön plana çıkarabilirsek daha çok genci boksa kazandırabilir daha çok dünya şampiyonları çıkarabiliriz.
Boks yapıyor olmak size hayatınızda katkıları neler oldu?
Dünyayı gördüm, birçok dost edindim, hayatıma disiplini yerleştirdim, saygı gören bir insan oldum. Çocuğunu sporcu yapmayı düşünen herkese bu saydıklarımı iletin, ikna etmemiz ve süreci hızlandırmamız daha kolay olacaktır 🙂
Bir kız çocuğuna boksu tavsiye eder misiniz?
Kesinlikle ederim.
‘Haftanın 6 Günü, Günde 6 Saat Çalışıyorum’
Busenaz Sürmeneli coronaya yakalanan sporcular arasında. Busenaz yaptığı bir yolculuk sırasında covid’e yakalanmış. Fakat bu durum kendisini pek fazla etkilememiş. Olimpiyat Oyunları’na odaklanan milli boksörün hedefi de Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edebilmek.
Bir pandemi süreci içerisindeyiz ve siz de covid atlatan kişiler arasındasınız? Covid geçirmiş olmanızın performansınıza bir etkisi oldu mu?
Covid geçirip geçirmediğimi anlamadım bile diyebilirim. Test sonucum pozitifti ama vücudum direnç anlamında hiç düşmedi. Çok şükür bir kaybım olmadı.
Sizin sanırım şu an en büyük hedefiniz Olimpiyat Oyunları. Bunun için nasıl hazırlanıyorsunuz?
Günde 6 saat, haftada 6 gün. Fiziksel, mental her anlamda çalışmalarla dolu. Reçete budur. Umarım karşılığını göreceğiz.
Eklemek istediğiniz bir şey var mı?
Sorularınız için teşekkür ederim. Covid’den hayatını kaybedenlere rahmet dilerim, hasta yakınlarına sabır dilerim.